Vi må skjerpe oss!

Produktivitetskommisjonen la frem sine anbefalinger i dag (11.02.15). Stikkordene er: Mer fleksible arbeidstidsreguleringer, mindre byråkrati, reformer i kommunesektoren og økt digitalisering. Alt for å få opp produktiviteten. Alternativet er langt høyere skatter enn i dag og et Norge uten vekst og evne til omstilling.

Eksempler på det skakkjørte Norge er ikke vanskelig å finne: Det er 8 000 departementalt ansatte i Norge. I direktoratene og andre underliggende etater er 90 000 ansatt. Vi har tilsyn for nesten alt mellom himmel og jord i Norge.

Påbud, forordninger, planverk og retningslinjer endres hele veien, gjennomføringsevnen – som Gjørv-kommisjonen pekte på som et stort problem i Norge – er fortsatt liten. 35 prosent av Norges sysselsatte har en jobb i offentlig sektor. Også under den nåværende Høyre/Frp-regjeringen fortsetter antall byråkrater å øke.

Hvem er det som driver effektivt i Norge? Først og fremst de bedriftene som har høyest eksportverdi. Med andre ord snakker vi om internasjonalt konkurranseutsatte bedrifter.

For en stor del dreier dette seg om medlemsbedriftene i Norsk Industri. Disse bedriftene har ikke tid til å vente på utredninger, når de effektiviserer og rasjonaliserer. Det er markedet internasjonalt som er driveren for dem. Enten er du konkurransedyktig med et produkt som etterspørres, eller så er du det ikke.

«Kreativ destruksjon» kalles dette av Produktivitetskommisjonen. Kort fortalt handler det om å bygge, omstille, tenke nytt, samtidig som utdaterte produksjonsmetoder erstattes av «state of the art»-teknologi. Hele samfunnet må bli som industrien, omstillingsdyktig og fleksibel, med evne til å ta i bruk det nye, samtidig som gammelt tankegods ender på søppelfyllingen.

Norge har for få realister, for få som tar virkelig høy utdanning. Vi har alt for mange uføretrygdede. Vi har dårlige veier og ganske dårlige universiteter. Og kobler man eldrebølgen med lavere oljeinntekter og en offentlig sektor som stadig eser ut, er vi fort over i en situasjon der all økonomisk vekst strupes.

Produktiviteten er raskt fallende i Norge. Fra 1996 til 2005 økte produktiviteten pr ansatt i Fastlands-Norge med 3 prosent årlig. I og for seg bra. Men fra 2006 til 2014 har veksten falt til 0,8 prosent i året. Det er ikke bærekraftig. Og det er det som er bakgrunnen for at ekspertgruppen bak Produktivitetskommisjonen varsler et gjennomsnittlig skattenivå som øker fra dagens 37 prosent til 65 prosent i 2060.

Produktivitetskommisjonen har ikke lagt fingerene imellom. De sier det som det er: Norge må skjerpe seg, vi må skjerpe oss. Vi må jobbe bedre, smartere, mer effektivt. Og ta i bruk alt som finnes av internasjonalt tilgjengelig teknologi. Hvilken sektor gjør det i dag? Industrien. Derfor er svaret: Dersom Norge blir mer som internasjonalt konkurranseutsatt industri, kan fremtiden likevel bli bra. Riktig så bra.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s