Lys fremtid for industrien

DNB mener at norsk industri har en lys fremtid. Det fremkom på storbankens industrikonferanse 14. januar. En viktig årsak til at industrien vil klare seg godt i årene som kommer, er i følge banken at vi både er «egalitære og oppfinnsomme».

Jeg støtter denne oppfatningen. Norske kvinner og menn står ikke med hatten i hånden. Grovt sett er det slik at vi behandler alle likt. Det er grunnleggende norsk at vi ikke kryper for noen. (Unntaket er den merkverdighet at det her til lands ikke går an å si «du» til de kongelige).

Nå er det selvsagt mer enn det egalitære og oppfinnsomme ved oss som trigger bankens oppfatning av industrien. På konferansen ble  disse forutsetningene særlig understreket:

  • Industriens ledere må være tilpasningsdyktige
  • Bedriftene må innovere rundt egen kjernekompetanse
  • Eksportorientert industri må føre an i lønnsoppgjørene
  • Partene i arbeidslivet må samarbeide om omstilling
  • Utdanningssektoren må støtte opp om de norske industriklyngene
  • Skatte- og avgiftsnivået må være akseptabelt
  • Produktiviteten i offentlig sektor må opp
  • Flytende valutakurs
  • Fri internasjonal markedsadgang
  • Stabile rammevilkår

Oljeprisen er lav, men Norge tåler også dette. Kostnadsreduksjonene tas nå skikkelig på alvor innen oljerelatert industri. Dermed vil flere felt kunne bli utbygget, selv om prisen på olje ikke på langt nær er der den var for halvannet år siden.

Teknologi og teknologiutvikling – digitalisering og robotisering – er også til de grader med på å forklare hvorfor industrien klarer seg i høykostlandet Norge. Robotisering gjør at industrien kan ta tilbake produksjon som tidligere har vært outsourcet. Kongsberg Automotive og Kleven er blant de bedriftene som har gjort dette.

I dagens situasjon er også kronekursen en «venn». Kronen har falt 17 prosent mot euro, dollar og pund siden 2012. Svenskekronen er i øyeblikket mer verd enn den norske. Pinlig? Langt der i fra!

Mitt råd: Glem det faktum at London-turen og Harry-handelen koster mer. Gled dere heller over at norske eksportprodukter koster mindre for kjøpere i utlandet. Det trygger norske arbeidsplasser og innebærer at Norge fremtrer som et attraktivt investeringsland. Kinesere kjøpte nettopp drikkevannfabrikken Voss for en milliard kroner.

Når kineserne har tro på Norge, burde ikke da også vi ha det?

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s